Tumba vårcup

23-24/3  2013

- Södertälje FK  2-2 (2-2)
Målen: 1-1 Joakim Wahl (Henok Tesfu), 2-0 Emil Lundström.

-7 grader på en isig plan på morgonen inledde cupen i Tumba. För motståndet stod en ny bekantskap i form av Södertälje FK som till vardags spelar i Södermanlandsserien. Det började mycket bra med att Henok slog en crossboll till Jojjo som tog ner bollen och dundrade in 1-0 i bortre gaveln efter 50 sekunder. Efter bara ett par minuter blir Julle nerdragen på straffområdsgränsen. Istället för straff blev det frispark men den sköt Emil L behärskat i mål. Det var nog en aning för bra start för vi slappnade sedan av och Södertälje visade sig vara ett duktigt lag med snabba och tekniska anfall. De hade en i ribban innan de sköt in en reducering efter markeringsmiss från vår sida. Innan halvleken var slut hade de kvitterat välförtjänt. Vi sakande inte chanser men vi bjöd på mycket. Andra halvlek var betydligt bättre och Södertälje hade väl egentligen bara en riktigt vass målchans. Vi hade betydligt mer bollinnehav och målchanser utan att vi fick till det. Det fanns tendenser till riktigt bra spel men alla var inte riktigt på tårna. Det var trots allt en hyfsad start på turneringen.

- IFK Tumba FK  4-3 (0-2)
Målen: 1-2 Christian Sorte (Emil Lundström), 2-2 Joakim Wahl (Christian Sorte), 3-3 Emil Lundström (Christian Sorte), 4-3 Emil Lundström (straff).

Här började vi också bra men slarvade i omställningarna och hade för långa avstånd i presspelet. Nyblivna elitlaget Tumba var sylvassa när de anföll. Filip gjorde flera bra ingripande men till slut kunde han inte hålla emot så två bollar ramlade in innan halvtid. Vi avslutade första halvlek betydligt bättre. Andra halvlek var sedan mycket bra där hela laget lyfte sig ett snäpp och hjälpte varandra i försvarsspelt. Detta reuslterade i ett bättre anfallsspel. Christian reducerade efter 7-8 minuter då han nickade in Emil L:s hörna. Vi fick då blodad tand och tog över allt mer. Det dröjde inte länge innan Jojjo stormade in i straffområdet och nickade hårt in 2-2 efter Christians fina inlägg. Tumba blev stressade men hade snabba forwards och på en förlupen boll han en sådan före Filip och lobbade in 3-2. Känder tungt med tanke på spelfördelningen men vi gav oss inte. Med 5 minuter kvar kvitterade Emil L då han slog in ytterligare ett fint inlägg från Christian. Detta ville vi hålla och det såg bra ut. Julle ville dock annat och fullföljde en löpning i djupled och målvakten fällde honom med minuter kvar. Straff. Det blev en del palavar innan bollen lades upp på straffpunkten. Och trots massiva psykningar slog Emil L in straffen rätt i krysset. En riktigt härlig seger. Här lyfte sig alla ett snäpp och flera tog sitt ansvar. Framför allt fungerade Henok bättre på mittbacken som spelfördelare men även ytterbackarna (Jesper, Samuel och August) stötte upp verkligen bra. Det var en positiv anda i laget.

- Värmdö IF  1-1 (1-0)
Målet: 1-0 Joakim Wahl (William Thorwaldson).

Här fortsatte vi med bra presspel och gav inte Värmdö någon tid att anfalla. Vi vårdade bollen bra och kom till flera avslut. Emil L var nära två gånger att ge oss ledningen men båda skotten från nära håll gick över. Christian hade även ett farligt skott. Det var Jojjo som till slut fick hål på Värmdö efter en genomskärare från William. Det såg riktigt bra ut matchen igenom där vi höll i bollen. I andra var det verkligen övertag och Adrian hade öppet mål efter starkt förarbete av Julle men skottet gick över. Vi dominerade på mitten med Philip O och Tom C som främsta härförare. Med vinst skulle vi säkra A-slutspel och mer eller mindre bärga gruppsegern. Värmdö brukar ofta bara behöva en chans för att näta och denna kom med ett tiotal sekunder kvar av matchern. Och tamejtusan gör de mål. Man kan inte annat än att beundra det. Så många matcher mot Värmdö där de gång på gång visar sin effektivitet kan inte vara en tillfällighet. Trots en bra genomförd match var det många som var besvikna. Men å andra sidan hade vi medgång i matchen innan så det jämnar ut sig. Samtliga lagdelar var bra med ett extra plus för backlinjen.

- Hammarby IF  0-1 (0-0) - Semifinal A-slutspel

Eftersom vår sista gruppspelsmatch mot Reymersholm blev inställd då de fått en otäck skada vann vi gruppen. Starkt med tanke på motståndet och de övriga tre lagen i semi spelar alla i elit detta år. Då ställdes vi mot grupptvåan i den andra gruppen, Hammarby IF. Förhoppningen var att det skulle blir mer tekniskt spel men det blev det inte. Det var nog inget av lagens ambition. Hammarby satsade mycket på snabba omställningar där de hade kvicka och tekniska forwards. Det var dock vi som hade den första chansen när Emil L kom loss men målvakten räddade skottet. Det var inte så många vassa chanser i matchen men Hammarby hade definitivt första halvleks bästa chans med ett friläge. Här gjorde Filip en mycket bra räddning. Filip agerade under matchen extra back på flera djupbollar från Hammarby, på ett förtjänstfullt sätt. Vi var väl inte riktigt på tårna i första men började mer positivt i andra och hade ett jätteläge till ledningsmål efter ett vackert anfall med Emil L, Jojjo, Philip O. Philips skott räddades av målvakten och på returen slog Gustaf Ö bollen i ribban. Minuten senare gjorde Hammarby 1-0 där vi hade minst sagt oflyt. Sådan är fotbollen. Allt eftersom tiden gick satsade vi mer och mer framåt. Grabbarna visade härlig karaktär såväl framåt som bakåt och vi hade ett par bra lägen till kvittering. Hammarby kontraslog men William var som en furie längst bak. På en avslutande hörna lyfte vi alla men den blev resultatlös. Hammarby vann sedan finalen över AIK med samma siffror. Det vittnar om att vi har bra nivå på spelet då vi inte riktigt kom igång i matchen.

Summering:

Det var en bra värdemätare att möta jämna och bra lag och att vårt spel höll. Vi föll inte igenom i en enda match utan spelade konsekvent även om inte vi hade flyt i passningsspelet alla gånger. Vi har en del kvar att jobba på men en hel del bitar föll på plats. Att vända 0-2 i halvtid till 4-3 mot Tumba var starkt och turneringens höjdpunkt (extra kul var att Emil satte straffen i krysset) där alla gjorde strålande insatser i främst andra halvlek. Under turneringen så växte Filips målvaktsspel ett snäpp, då han spelade mycket längre ut än normalt. Detta fick han betala genom två fula efterslängar så att han haltade, men han ska fortsätta spela så där. Ytterbackarna, i form av Jesper och Samuel, lyfte fram ett offensivt spel som vi saknat och August hade en felfri defensiv turneringen igenom och ger hela tiden allt. På mittbackssidan var det huvudsakligen William och Henok. Henok tillför spelet på egen planhalva en ny dimension och William är oerhört stark i djupled. De som fungerade bäst på innermittfältet var till slut Philip O, Tom C och Emil Ö. På yttermittfältet gjorde Marwan smarta saker och var placeringssäker medan Emil L var förutom som offensiva styrka även bra defensivt. Gustaf Ö spelade sista matchen som yttermitt och tog för sig (kunde blivit hjälte om ribbskottet gått in). Framåt var Christian dominant och har fått en bättre arbetskapacitet. Julle och Adrian hade inte sina bättre matcher denna turnering men gjorde hela tiden sitt jobb (ibland har man inte marginalerna med sig). Ja, sedan har vi en spelare som började på yttermitt, fick spela en hel del mittback, även innermittfältare och under de sista minuterna i semin som forward. Jojjo blir turneringens spelare efter sina tre mål och ett ständigt jobb oavsett vilken position han spelar på. Det mest intressanta var att se yttermittfältsspelet vilket var från den positionen han gjorde sina tre mål.