Snöbollen 2008-2009

2/11 – Bollstanäs SK  2-3 (2-2)
Målen: 1-2 Viktor Nilsson, 2-2 Viktor Nilsson (Alexander Schreij).

En ny turneringsform att spela 11-manna utomhus under vintern. Alla konstgräsplaner har möjliggjort detta. Nu ställdes vi mot mycket duktiga Bollstanäs SK då vi anmält oss till en svår serie. Det började mycket bra och matchen var tämligen jämn. Både lagen var framme och hade ett par halvchanser. När vi började ta över så gjorde Bollstanäs mål efter en fast situation. Minuten senare ökar de på till 2-0. Vi lyckas minuten senare att reducera till 1-2 då Viktor snodde bollen och behärskat slog in den vid stolpen. Så hade blivit 3 mål på två minuter. Avslutningen av första halvlek var riktigt bra och vi hade bra presspel över hela banan. Kvitteringen kom strax innan halvtid då Emil L fintade bort en back (efter fin pass av Philip) och spelade snett-inåt-bakåt till Alex som dundrade bollen knallhårt i underkanten av ribban. På returen kom Viktor och vräkte upp den i nättaket. Ett klassmål. Andra halvlek var mycket sevärd då lagen var mycket jämna. Inte så många chanser skapades men Alex T fick avvärja en gång med en stark utrusning. Med 10 minuter kvar blixtrar det till då Alex tvingas Alex till en lysande parad. I anfallet efter är Viktor fri men målvakten enhandsräddar. Bollstanäs kontrar på det och en mycket vackert avslut går i mål. Närmast en kvittering var Alex S som sköt strax utanför. På det hela taget en bra match av laget med mycket bra inställning från samtliga. Jojjo var lysande som sista utpost.

14/11 – Hammarby IF 11  3-4 (1-2)
Målen: 1-0 Viktor Nilsson (Joakim Wahl), 2-2 Alexander Schreij (Gustaf Östblom), 3-3 Christian Sorte.

Nej, det här var ingen bra match av oss. Även om det började på bästa tänkbara sätt genom mål efter 50 sekunder då Jojjo dribblade sig igenom och serverade bollen på ett silverfat till Viktor. Vi hade väl en okej första 5-minutersperiod men sedan så var det som att ingen ville ha bollen. Man släppte den vidare till nästa spelare. Värst var i eget straffområde då ingen klev fram vilket innebar att de var livsfarligt vid varje hörna. Bollar som normalt inte ska passera första stolpen rann fram till Hammarbyspelare gång och varannan. På en hörna kvitterade Hammarby och sedan tog de ledningen då en backrensning träffade en HIF-spelare och gick in i mål. Två bjudningar men så blir det. Vi spelade bättre i slutet av första då vi höll ihop laget och skapade även lägen framåt. I andra var det lite sämre igen, trots att ett par spelare verkligen försökte. Vi kvitterade genom Alex på retur efter ett skott från Gustaf innan det var dags för en hörnbjudning igen. Christian kunde kvittera efter tilltrasslad situation. Matchen avgörs sedan av Hammarby som gör ett riktigt vackert mål med bortfintning och distinkt skott invid stolpen. De ville mer än oss och då brukar man vinna jämna matcher. Det fanns dock vilja hos Viktor och Emil L som ständigt försökte göra något men hade 3-4 backar på sig direkt. Simon gjorde en riktigt bra match och Gustaf på backen var stabil. En som gjorde en kanonmatch var lagkaptenen Jojjo som slet, vann mycket boll och spelade konstruktivt. Det behövs fler spelare som är beredda att göra sådana insatser. Vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag. Så enkelt är det.

28/11 – Bele/Barkarby FF  4-2 (4-1)
Målen: 1-0 Emil Lundström (Viktor Nilsson), 2-0 Viktor Nilsson (Philip Olsson), 3-1 Viktor Nilsson (Alexander Schreij), 4-1 Viktor Nilsson (Christian Sorte).

Det handlar så mycket om inställning och denna var definitivt på topp från första början. Vi var endast 13 spelare och fick sätta lagkaptenen Jojjo i mål, en uppgift som han klarade med bravur. Vi satte hög press och tillät inte B/B komma över halva planen. Efter fyra minuter river sig Viktor loss och skjuter i stolpen och Emil L är framme och sätter returen i mål. Lite senare slår Philip en perfekt genomskärare där Viktor ånyo springer ifrån och lobbar in 2-0. B/B kommer tillbaka och hade en väldigt snabb och stor forward. Denne gör 1-2, visserligen på klar offside. Vi svarar direkt då Alex slår en djupledsboll som Viktor tar om hand och sätter säkert 3-1. Sedan dribblar sig Christian fram och skjuter varpå Viktor sätter returen. En riktigt bra första halvlek. Andra halvlek är nästan lika bra men vi får inte in bollen. Ett mål av Emil L blir horribelt nog bortdömt för offside. Istället kan den snabbe forwarden reducera till 2-4 men segern var aldrig hotad. Det som var nyckeln till detta var naturligtvis inställningen och att alla spelare orkade. Riktigt imponerande. Vi hade en stark centrallinje med Gustaf och Lucas som mittbackar, där Gustaf inte backade en millimeter och gick in i alla tuffa situationer. Lucas var direkt lysande som sista utpost och förlorade egentligen bara en löpduell mot den starke forwarden. Resten plockade han. På mitten låg Philip som en slåttermaskin bakom Alex S och stred om varje boll plus grymma hemmajobb. Alex S var som en bålgeting och aldrig har han vunnit så mycket boll och gjort konstruktiva saker som i denna match. Hans bästa match för året, tveklöst. På kanterna löpte ytterbackar och yttermittfältarna som galärslavar, var ständigt spelbara och ville verkligen spela fotboll. Längst fram fintade Emil L förtjänstfullt med många snygga saker. Sedan har vi ju den där torpeden längst fram som kommer loss trots att de större motståndarna bokstavligen klänger i honom. 3 mål blev det i denna match. Briljant. Till sist kan man ju inte annat är förvånas över lagkaptenen Jojjo som inte stått i mål på 11-manna och gjorde detta lysande. Vilken tillgång.

30/11 – Älvsjö AIK  1-1 (1-0)
Målet: 1-0 Emil Lundström (Alexander Schreij).

Så var det dags att för 6:e gången detta år möta Älvsjö. Sist vann vi efter att Älvsjö vunnit flera matcher på raken. Vi visste att det skulle bli tufft och vi startade matchen med full fart. Redan efter 3 minuter hade vi gjort 1-0. Philip nickar en hörna ner till Alex som tar ner på bröstet och skjuter. Målvakten lämnar retur och Emil L är där och sätter den. Första halvlek var riktigt bra och Älvsjö tilläts inte få igång sitt spel. Vi skapade en del lägen som kunde resulterat men halvtidsresultatet stannade vid 1-0. I andra halvlek kom Älvsjö tillbaka ordentligt vilken var en kombination av deras vilja och vår något bristande vilja. Älvsjö sätter kvitteringen tidigt i andra och har sedan kommandot. Vi jobbar oss tillbaka och jämnar ut spelet hyfsat. Det hela ser ut att gå mot oavgjort då vi får ett gyllene läge med dryga minuten kvar. Emil L hittar fram till Viktor som blir fri, rundar målvakten men kommer ur skottvinkeln så det blev inget avgörande. Matchen slutar 1-1 som kanske ska ses som en liten besvikelse för oss men å andra sidan gjorde vi en bra match totalt sett och det är det viktigaste. Jojjo hade inte så mycket att bestyra i sin andra match som målvakt. Philip var grym i denna match (är han inte alltid det?). Vi har ett riktigt ettrigt anfallspar i Viktor och Emil L som förutom konstruktivt spel jobbar kopiöst. Arvid var riktigt vass i matchen och det märks att han börjar trivas i det nya sällskapet. Härligt.

12/12 – Bele/Barkarby FF  4-1 (4-0)
Målen: 1-0 Emil Lundström (Viktor Nilsson), 2-0 Emil Lundström (Viktor Nilsson), 3-0 Emil Lundström (Emil Östblom), 4-0 Christian Sorte (Viktor Nilsson).

Oj, här var vi riktigt illa ute inledningsvis då inte alla var på tårna. Dock var det en riktigt spelsugen målvakt som varit borta några matcher som verkligen var alert. Alex T gjorde ett par kanoningripanden så att inget baklängesmål kom. När sedan Viktor släpper en perfekt pass till Emil L som volleylobbar in ledningsbollen var det starten på en bra period. Viktor hittar ånyo Emil L som fintar sig fram och skjuter in 2-0. Detta nöjde han sig inte med och kunde något senare fullborda ett äkta hattrick efter pass från Emil Ö. Detta var inte speglande av matchbilden utan vi hade haft väldigt bra utdelning. Innan paus kunde Christian mycket vackert sätta 4-0 efter pass från Viktor. B/B ville verkligen visa att de haft otur i första och vi klarade oss undan till slut med 4-1, trots att Viktor var fri mot slutet. Att det bara blev ett mål bakåt ska vi tacka en mycket bra backlinje (Lucas vass igen) och briljant målvakt. Så här är fotbollen ibland, bollen studsar ens väg och så känns allt enkelt. Vi får glädja oss åt detta idag och ett antal vackra mål.

13/12 – Sollentuna IF Fotboll  1-2 (1-0)
Målet: 1-0 Emil Lundström (Viktor Nilsson).

Det här var en match som vi ska vara stolta över. Vi hade bara en avbytare men gick in och spelade underhållande fotboll från backlinjen och uppåt. Vi vågade spela mot ett duktigt Sollentuna. Det var ganska få målchanser i första halvlek men mot slutet brann det till då vi kom allt närmare ett ledningsmål. Viktor rev sig loss på kanten efter ett fint anfall och avslutade med ett bra inlägg mot bortre stolpen där Emil L mötte på volley och sköt distinkt in 1-0. Minuten senare dribblar sig Emil L loss och skjuter, målvakten får fingertopparna på bollen så att den går i undersidan av ribban, så 1-0 blev halvtidsresultatet. Vi startade andra lika bra men tyvärr blir vi en aning trötta och misslyckas två gånger i uppspelen, vilket Sollentuna utnyttjar skoningslöst och helt plötstlig var vi i underläge. Vi skapade flera chanser till kvittering då det osade katt fler än en gång. Christian hade två gyllene chanser och Viktor sköt i stolpen. Viktor var sedan igenom och har dragit målvakten men denna kommer tillbaka och gör en makalös räddning. Det var Sollentunas dag att vinna och så är det. Vi kan bara gratulera och vara nöjda med hur vi genomförde matchen. Christopher börjar verkligen komma igång och blandade klokt spel med fina dragningar. Matchens behållning var tvivelsutan backlinjen som låg rätt i defensiven och bjöd på härliga dribblingar. Sebastian spelade trots magsmärtor och vann mer eller mindre samtliga närkamper. Henok gjorde en av sina bästa matcher någonsin. Marwan är alltid lika härlig att se på med sina finter. Mest anmärkningsvärt var dock Tobbe som inte spelat back tidigare. Han gjorde en perfekt match och möjligen ser vi en ny Lilian Thuram växa fram.

11/1 – Sollentuna IF Fotboll  1-2 (0-0)
Målet: 1-1 Emil Lundström (Arvid Myrenfors).

Det är bara att konstatera att bollen inte rullar vår väg i Snöbollen. Om förra matchen mot Sollentuna kändes något bitter att förlora så var det här strået vassare. Sollentuna har inte en antydan till målchans i första halvlek, trots medvind. Däremot vi. Viktor flippar ett friläge i stolpen, på ett annat räddar målvakten. Målvakten gör sedan en grym räddning på ett skott från Gustaf. Vi har bra spel i motvinden och det svåra underlaget. Bollen är lite stum men grabbarna hittar bra sätt att lösa det på. I andra halvlekt blir trycket än mer och vi radar upp chanser (behöver inte räkna upp alla). Helt plötsligt blir vi oförsiktiga och Sollentuna rinner igenom. Alex i mål som var helt stelfrusen gör en fin parad. Sollentuna får lite blodad tand och några minuter senare kommer de igen och denna gång sitter skottet. Det kändes riktigt tungt. Vi fortsätter att trycka på där Sollentuna har problem att freda sitt straffområde. Arvid jobbar fram bollen till Emil L som drar sin försvarare och sätter bollen högt vid bortre stolpen. När vi sedan jobbar för ett välförtjänt ledningsmål kontrar Sollentuna. En kille blir helt fri men Jojjo jobbar stort tillbaka och stör avslutet som dock är bra. Alex T enhandsräddar till hörna. På den hörnan gör Sollentuna mål. Närmast kvittering är sedan Christian med en liknande fint och skott som Emil men bollen går centimetrar utanför stolpen. Återigen gör vi en bra match och återigen förlorar vi med uddamålet, trots spel- och målchansövertag. Sådan är fotbollen och det är bara att kämpa vidare. Sollentuna ska vara mycket nöjda över att ha slagit oss med 2-1 i två matcher med tanke på hur matcherna har sett ut. Det är dock ett trevligt spelande lag med bra ledare, så det kan man leva med.

23/1 – Bollstanäs SK  5-1 (2-0)
Målen: 1-0 Gustaf Östblom (straff), 2-0 Viktor Nilsson (Emil Lundström), 3-0 Viktor Nilsson (Gustaf Östblom), 4-0 Viktor Nilsson (Emil Lundström), 5-0 Viktor Nilsson (Emil Lundström).

Vilken inställning!! Efter en trevande inledning så lyckades vi komma rätt med lagdelarna på den svårspelade isiga planen. Vi var först på de flesta bollar och lade inte fingrarna emellan. Matchen var fri från målchanser första kvarten sedan rev sig Viktor loss på högerkanten och skar in i straffområdet där han blev nergjord då han skulle slå passen in. Straff och varning. Bollen var ju aningen stum i kylan men det hindrade inte Gustaf från att drämma dit den. Därefter tog vi över ännu mer och det började gnällas lite hos motståndarna. Ett fint inlägg från Viktor nickades av Emil L men målvakten gjorde en kanonräddning. Lite senare växelspelade Emil L och Viktor där den sistnämnde mycket starkt höll undan försvararna och satte 2-0. Ett efterlängtat mål då det gått lite troll i målgörandet för Viktor de senaste matcherna. Bollstanäs som leder Snöbollsserien var tvungna att satsa framåt i andra halvlek. Detta straffades sig direkt då Gustaf bröt och slog en stickare till torpeden Viktor. Han rundade målvakten till 3-0 och då kändes det verkligen som om matchen var i hamn. Vi vågade då rulla boll på ett helt annat sätt på det svåra underlaget. Härliga passningar i rätt tid men framförallt en enorm kampmoral. Emil L fick sedan fram bollen till Viktor som dundrade in sitt tredje mål för dagen. Och inte nog med det, ett synnerligen vackert anfall avslutades med ett kanoninlägg från kanten och vem dök inte upp där och satte pannan till bollen. ”Man of the match”, Viktor, gjorde fyra mål och orsakade straffen som ledde till 1-0. Inte nog med det, han jobbade hem mot slutet och räddade en boll på mållinjen (detta efter att Bollstanäs reducerat). Nu var det inte bara Viktor i laget utan segern var verkligen en laginsats. Lucas och Emil Ö som börjat lite försiktigt lyfte sig rejält och gjorde sina bästa insatser på mycket länge. Arvid och Marwan jobbade kopiöst och gav inte motståndarna en sekunds vila. Axel och Gustaf var hur stabila som helst. Tom släppte ingen över bron (förutom när han halkade en gång) och man fick tankar om Glenn Hyséns storhetsdagar. I mitten jobbade Alex och Jojjo enormt och det vann mer eller mindre alla närkamper och motlägg. Vid sidan av Viktors fyra mål så sprang Emil som en galärsslav längst fram och stod för 3 målpassningar. Alex T i mål hade inte mycket att göra men hade en svår situation i det hala underlaget. De gånger han fick känna på bollen gjorde han bra. Som sagt; toppinsatser av samtliga men det var en som gick ett steg längre och var uppe på Viktor-nivå denna match. Sebastian har aldrig setts bättre. Förutom starka defensiva insatser var han som en extra mittfältare ibland. Han var överallt.

8/2 – Hammarby IF 11  3-4 (1-1)
Målen: 1-0 Arvid Myrenfors (Emil Lundström), 2-2 Emil Lundström (Alexander Schreij), 3-4 Emil Lundström (Viktor Nilsson).

Vi gick i vår egen fälla igen. Ett tidigt ledningsmål och sedan så smyger en bekvämlighet in i laget. Lite sena i situationerna och inte koncentration vid passningsituationen. Ledningsmålet var en frukt av fin dribblingsraid av Emil L där Arvid förvaltade returen. Sedan började vi att passa rakt på Hammarbyspelare mest hela tiden. Hammarby satte 1-1 på frispark innan vi repade mod lite grand men det var för få spelare som ville ge det där extra. Andra halvlek började bättre och vi skapade en hel del lägen. Vi var ytterst nära ledningsmål då Hammarby kontrade in 2-1. Efter fin press och hårt arbete av Alex S kvitterade Emil L. Sedan var det dags igen. Ett ypperligt läge till ledningsmål blev till kontring och 2-3. Sedan spädde Hammarby på till 2-4 av bara farten. Vår bäste spelare, Emil L, reducerade till 3-4 med minuten kvar på retur från Viktors skott. Ett par lärdomar av matchen; vi ska inte bli bekväma, vi ska inte vara så snälla i närkamperna och alla måste våga ta kampen. Philip stred bra och blev genomvåt och stelfrusen på den svårspelade planen. Arvid ger alltid sitt bästa och om fler spelade med samma inställning som Alex S skulle vi vinna varje match.

6/3 – Älvsjö AIK  3-0 (0-0)
Målen: 1-0 Emil Lundström (Tom Hård af Segerstad), 2-0 Philip Olsson (Emil Lundström), 3-0 Viktor Nilsson (Emil Lundström).

Det passade bra med en fin avslutning av Snöbollen att hålla nollan för första gången i turneringen. Detta sedan vi spelade med 10 man i hela första halvlek efter en miss. De 10 spelarna slet som aldrig förr och spelade jämnt med Älvsjö. Vi skapade ett par bra lägen via Emil L, Alex S och Stoffis men var ofta för trötta vid själva avsluten efter långa löpningar. Allt eftersom blev Älvsjö farligare och farligare där backlinjen och Alex T i mål sattes på svåra prov men redde ut situationen. Lyckligtvis kom de 6 försvunna spelarna till andra halvlek men var tvungna att värma upp. Då passade Tom på, för dagen innermittfältare, att slå en perfekt genomskärare till Emil L som rundade målvakten och satte 1-0. Det blev lite oreda med de "nya" spelarna men spelet infann sig efter ett tag. Emil L lyfte fram till Philip som dundrade in 2-0. En del av de som slitigt i första halvlek började ta slut men nu hade vi friska ben. En till lyftning av Emil nådde Viktor som satte det tredje målet. En riktigt bra insats, främst av de som spelade i första halvlek, å andra sidan kan det inte varit lätt för de andra att vara sugna på att spela match och komma så sent. Det gjorde de bra. Hela laget ska ha stor eloge för sin insats. "Siste mannen" och lagkaptenen Jojjo var grym, han släppte ingen över bron.