McDonalds Cup

12-14/10  2012

- Latorps IF   1-4 (1-3)
Målet: 1-2 Emil Lundström (Emil Östblom).

Förutsättningarna var inte optimala. Kl 08:00 på morgonen, plus 3 grader, en blöt och geggig gräsplan. Motståndarna var sådana som tränade på sådant underlag vilket märktes inledningsvis. Vi stressade och fick inte till våra uppspel och passningar. 0-1 i baken kom efter 5 minuter och ytterligare ett mål trillade in 5 minuter senare. Vi ryckte upp oss och Julle hade ett bra läge men nicken gick utanför. Efter en kvart kom vår reducering då Emil L styrde in en hörna från Emil Ö. Det såg hyfsat ut men sekunderna innan paus gjorde Latorp 3-1. Andra halvlek var generellt sett bättre än den första och mer tillknäppt. Vi hade ett par lägen men det var Latorp som gjorde det enda målet i andra och vann välförtjänt. Vi kom inte upp i normal standard i denna match. Flera verkade ha vaknat på fel sida, vilket i och för sig inte är så konstigt.

- Täby IS  0-0

Det gäller att sätta sina chanser minst sagt. Täby började något piggare än oss och hade en trippelchans som Filip N gjorde kanonräddningar på. Vi lyfte oss därefter och tog tag i matchen rejält. Täby hade ytterligare en chans till under matchen medan vi radade upp lägen. Inte mindre än fyra frilägen hade vi utan att göra mål. Julle var fri två gånger, Viktor en och Tom C en. Vi hade dock ett betydligt bättre spel denna match. Ytterbackarna deltog mer och vi hade bättre kontroll på mitten. Eftersom matchen blev mållös var vi tvungna att vinna den sista matchen för att ta oss till slutspel.

- IHK Vantaa (Finland)  2-2 (0-0)
Målen: 1-1 Philip Olsson (Gustaf Östblom), 2-1 Emil Lundström (Joakim Wahl).

Äntligen fick vi spela på konstgräs och då gick det bättre. Vi kunde rulla boll mer kontrollerat men återigen ville det sig inte i avsluten. Jojjo och Julle var igenom utan att få in den. Vi hade ett par bra skott (Philip O m fl) som målvakten räddade. Finländarna kom upp i två snabba kontringar som Alex i mål avvärjde. Med 10 minuter kvar stod det fortfarande 0-0 då finländarna kontrade in 0-1, vilket innebar att vi behövde göra två mål. Vi gick ner på 3-backslinje och det betalade sig direkt då Philip O nickade in Gustaf Ö:s inlägg. Strax därefter satte en skadad och haltande Emil L (som inte kunde spela mot Täby) 2-1 efter fin pass från Jojjo. Det såg bra ut. Den petige domaren skulle dock ändra på matchbilden. I ett finsk anfall kommer spelaren loss längs kortlinjen. Han får bollen för långt ifrån sig och Alex styr ut den till hörna. Då dömer domaren straff (!?) och gult kort till Alex. Ett synnerligen märkligt domslut. Straffen slås mycket bra men Alex gör en kanonräddning nere vid stolpen. Alla jublar. Domaren pekar på straffpunkten igen, trots att Alex inte gått för tidigt. Det visade sig i efterhand att domaren ansåg att två Saltis-spelare haft foten på straffområdeslinjen. Snacka om att inte ha omdömesförmåga. Om en spelare sprungit in för tidigt hade det varit en sak. Eftersom den andra straffen gick i mål blev det upprörde känslor bland spelarna. Finländarna ägnade sista minuterna till att förhala spelet med filmingar och maskningar så vi fick bara en hyfsad chans att göra mål. Efter matchen kunde heller inte domaren hantera situationen och missuppfattade en kommentar från Gustav G så att han fick rött kort. Han var heller inte förmögen att förklara för ledarna sitt agerande utan gick till angrepp. Det måste kännas extra bittert för den duktige domaren Alex som gör två mycket bra insatser i slutet som domaren tar ifrån honom. Rent matchmässigt var vi ytterligare ett steg bättre men det räckte inte för att ta sig till slutspel.

- Syrianska IF  3-0 (2-0) - match om 5:e plats
Målen: 1-0 Tom Hård af Segerstad (Julian De Bri), 2-0 Julian De Bri (Viktor Nilsson), 3-0 Joakim Wahl (Julian De Bri).

I match om femteplats var vi vingklippta. Arvid hade åkt hem för att han var sjuk. Gustav G hade också åkt hem för att han var avstängd. Emil L var skadad och kunde inte spela, Gustav W hade ont i huvudet och Gustav O ont i ryggen. Vi spelade då den bästa matchen under turneringen med ett gediget försvarsarbete där vi vann bollen tidigt uppe i planen. Bra chanser skapades direkt och Julle missade en nick i öppet läge (skulle han göra mål i turneringen?). Till slut kom ledningsbollen då Julle skarvade fram Tom H som kanonsköt in 1-0. Strax före paus kom så till slut Julles mål då han kunde stöta in Viktors inlägg i nättaket. Syrianska hade inte varit ofarliga i första och hade tre bra lägen till mål. I andra hade de inte ett enda som kunde betecknas som målchans. Istället kunde vi spela ut och vinna efter ytterligare ett mål. Gustaf Ö:s hörna skarvades vidare av Julle till Jojjo som nickade in 3-0. I den här matchen utmärkte sig främst Tom C i mitten men även Emil Ö kom mer till sin rätt. Brorsan Gustaf Ö gjorde sin bästa match i turneringen.

Summering:
Arrangemangsmässigt var väl inte denna turnering en höjdare direkt vilket återspeglades på grabbarna. Domarna höll en väldigt låg standard och det var inte speciellt bra ordnat på skolan. Socialt är det dock alltid lika trevligt med det här gänget och precis som i Danmark stärker detta laget inför kommande matcher. Spelmässigt hade vi kunnat göra en del bättre men vi kom in snett i turneringen (Latorp gick till final men förlorade på straffar). Den spelare som tog mest kliv framåt i turneringen var Tom C. Förutom hårt jobb tog han löpningar och sökte bra passningar. Turneringens lirare blir lite svårt men är man målvakt och håller nollan i båda sina matcher har man gjort en perfekt turnering. Så det blir Filip N.