Ersans pokal 2008-2009

Gruppspel 2008

11/10 (B) – Älvsjö AIK  2-0 (1-0)
Målen: 1-0 Gustaf Östblom (straff), 2-0 Emil Lundström.

Så var det dags för Älvsjö igen. Fyra raka torskar och vi hade inte fått hål på dom på 11-manna ännu. Inledningen var minst sagt virrig med fel i positionerna och presspelet. Sedan var inte inställningen optimal. Älvsjö hade ett gyllene läge redan efter två minuter som borde blivit mål men de träffade stolpen. De var nära ytterligare en gång innan lagkaptenen Jojjo tog tag i det hela och visade hur mycket kraft och energi som behövs mot sådana lag. Ett magnifikt upplopp på kanten med två härliga närkamper tände hela laget. Vi började spela fotboll och uppträda som ett lag. Viktor var ständigt giftig och bollen var allt mer på Älvsjös planhalva. Efter en hörna fick vi straff som Gustaf mycket säkert slog i mål. Trots uppryckningen kändes det lite som om vi hade marginalerna med oss. Andra halvlek började ännu bättre och Viktor var framme två gånger om, fint framspelad av Gustaf. Ena gången träffade han stolpen och andra gången räddades bollen på mållinjen. Det var ånyo på en hörna vi skulle få vårt andra mål. Hörnläggaren Emil L fick tillbaka bollen ett par meter ut från kortlinjen vid straffområdsgränsen. Alla förväntade sig ett inlägg men istället skjuter Emil ett pressat skott som går in vid den närmsta stolpen. Älvsjö drar sedan på för allt var tygen höll men det var verkligen vår dag. När väl den duktiga backlinjen blev överspelad så var Alex T där med magnifika utrusningar som var perfekt tajmade. Dessutom var det en del trängda lägen där han agerade med pondus. Hans klart bästa insats på 11-manna. Annars var hela laget riktigt på tårna och stred om varje boll. De viktigaste var ändå att laget klarade att lyfta sig från den skrala inledningen. Sedan kan det gå lite hur som helst och idag var det vi som hade stolpe in. Man kan undra dock hur gruppindelningen gjordes. Nu är vårens finallister i Ersans pokal, Älvsjö AIK, utslagna ur turneringen. De var en av aspiranterna till slutsegern.

24/10 (H) – FC Djursholm 1  2-1 (1-1)
Målen: 1-0 Lucas Johnson (Emil Lundström), 2-1 Emil Lundström.

En sen fredagskväll skulle första platsen i vår Ersans-grupp avgöras. FC Djursholm var tvungna att slå oss för att gå förbi och det var samma lag som vi spelat den spännande slutspelsmatchen i Gothia Cup. Nu var vi riktigt laddade och grabbarna hjälpte varandra över hela banan. Det var verkligen bra tempo och spel i matchen och vi vaskade fram en farlighet ganska tidigt då Emils hörna nådde Lucas som för dagen var forward. Han tackade för förtroendet och drog in 1-0 obönhörligt. Vi var aggressiva högt upp i banan och motståndarna blev stressade. Dock hade de snabba forwards och på en snabb omställning så kvitterade de. Sedan var Viktor ytterst nära att ge oss ledningen. Vi hade fina upprullningar under första halvlek och spelade oss ur trängda lägen. Henok hade en dribblingsraid som inte gick av för hackor där han avslutade med en perfekt genomskärare till Tobbe. Samtliga vågade spela fotboll och de "nya" Christoffer och William såg ut som det spelat med laget hela säsongen. Emil snappade upp en slarvig pass och satte 2-1 i början av andra. Vi hade flera lägen att stänga matchen och det var kul att så många sköt utifrån. Bl a var det ytterst nära då Philip fick bra träff och Lucas störtade på returen men Djursholms målvakt gjorde en dubbelräddning. Emil var sedan igenom men sköt strax utanför. Djursholm kunde kvitterat två gånger om men ena gången räddade Alex och andra gången var William där som en räddande ängel. Stärkt av sin fina insats bjöd William på ett par riktigt läckra saker. Ja, alla var på verkligen igång och det var tvivelsutan en lagseger. Framförallt var backlinjen en spelande backlinje där alla vågade ta initiativ. Lille Marwan bjöd på läckra konstnummer och som han spelade denna match vet man inte var det ska sluta. "Sky is the limit".

Slutspel 2009

15/3 (H) – Tyresö FF 1  7-3 (2-2) - Kvartsfinal

Målen: 1-0 Emil Lundström (Joakim Wahl), 2-1 Emil Östblom (Emil Lundström), 3-2 Lucas Johnson (Arvid Myrenfors), 4-3 Arvid Myrenfors (Emil Lundström), 5-3 Emil Östblom, 6-3 Lucas Johnson, 7-3 Marwan Ibrahim (Emil Lundström).

En mycket underhållande match spelades i kvartsfinalen. Vi började mycket bra och Jojjo slog en vacker genomskärare till Emil L som kom fri och kunde sätta ledningsbollen. Tyresö hade ett par riktigt bra spelare och vissa storvuxna och kunde kvittera på ett vackert anfall med ett otagbart skott för Alex i mål. Sedan kom matchens nummer då Emil L snurrade upp två stycken på kortlinjen och lyfte över alla till Emil Ö som bredsidade in bollen i nät. Tyresö saknade inte chanser och anföll med fart. På ett friläge kvitterade de trots att Alex T gjorde en kanonräddning på första skottet.
Vissa var inte riktigt med i matchen vilket det pratades om i halvtid och då blev det mer fart på fötterna. Vi arbetade tillsammans och tog över allt mer. Flera chanser skapades innan Emil L var framme men målvakten räddade, Arvid störtdök på returen och sköt i i insidan av stolpen innan Lucas kastade sig fram och styrde in 3-2. Vilt jubel uppstod. Tyresö kom tillbaka ännu en gång på en välavvägd kontring och kvitterade med 15 minuter kvar. Vi var dock det starkare laget och ett upplopp av Emil L på kanten kunde inte målvakten hålla och Arvid forcerade in 4-3. Sedan kom det två sekvenser som var mycket kul för laget då först Emil Ö gick in i en tuff situation, vann den och satte in sitt andra mål i matchen. Den andra var när Lucas beslutade sig att ta skott utifån efter ha erövrat bollen. Bollen satt högt upp i målvaktens vänstra hörn. Matchen avslutades med att Marwan slog in en hörna från Emil L. Det var kul att se vårt spel lyfta sig en nivå från första halvlek. Många gjorde som vanligt starka insatser och bollmagneten/slåttermaskinen i mitten, Philip, tog ut Tyresös mittfält helt och hade bra djupledslöpningar. Siste mannen Jojjo var en klippa som vanligt och Gustaf var stabil med bra stöt på bollen. Stora framsteg för just Lucas och Emil Ö som går från klarhet till klarhet. Domaren gav följande kommentar efter matchen; "Ni har ett riktigt bra och roligt spelande lag. Det var en spännande match men ni har ju en fantastisk spelare i nr 14. Han avgjorde för er."

24/5 (N) – IFK Lidingö FK  3-2 (1-0) - Semifinal
Målen: 1-0 Marwan Ibrahim (Emil Lundström), 2-0 Emil Lundström (straff), 3-2 Viktor Nilsson.

Vilken pärs det blev till slut. Efter en tveksam inledning så tog vi tag i matchen och skapade chanser. Emil L sköt ett skott i utsidan av kryssribban, Viktor var igenom på fin boll från William och sköt i ribban, Jojjo nickade strax över. Med dryga fem kvar av första fick vi en av många hörnor. Vi har en ny variant som sitter allt bättre. Emil L nickade vidare Viktors hörna fram till Marwan som påpassligt stötte in 1-0. I andra såg det mycket bra ut. Vi rullade runt och det osade mål flera gånger. Tills slut fick vi straff som Emil L säkert slog in efter halva andra halvlek. Lidingö gjorde en sista ansträngning och fick till ett bra anfall som slutade i straff för deras del. De reducerade på den. Samtidigt som Lidingö fick blodad tand så blev vi lite oroliga. Vi hade två bra lägen till att stänga matchen men då kom Lidingö upp och satte ett långskott med åtta minuter kvar. Det kändes inte rättvist. Än värre blev det då bollen dansade på mållinjen flera gånger under en sekvens utan att vi fick in den. Lika glädjande blev det då Viktors hörna letade sig in i mål via en motståndare (bra press av Philip O) då fem minuter återstod. Det såg mycket vasst ut på våra hörnor vilket var mycket roligt.
Lidingö förmådde inte att skapa en kvitteringschans så det blev en ny final i Ersans pokal. Storstilat!! Alla gjorde bra ifrån sig denna dag men man måste lyfta fram Jojjo som drog igång laget med sitt oförtröttliga slit och bollvinnande. Vilket lagkapten. Marwan kryddade dagen med mycket bra spel förutom sitt mål.

6/6 (N) – IFK Aspudden  1-1 (0-1) - 2-2 efter förlängning, 4-5 efter straffar - Final
Målen: 1-1 Marwan Ibrahim (Viktor Nilsson), 2-2 Sebastian Bjers.
Straffmål: 3-3 Emil Östblom, 4-4 Tobias Million.

Här var det dramatik så det heter duga. En svag inledning och tidigt underläge vändes till hopp och till slut förtvivlan. Lite "tärda" av sanktamatchen kvällen innan var benen inte riktigt med. Aspudden spelade en fotboll med snabba omställningar. Efter 10 minuter tog de ledningen precis när vi började komma igång. Därefter var det faktiskt ganska markant övertag från vår sida. Trots två snabba försvarare tog vi oss igenom flera gånger utan att få in bollen. Mest komiskt var när Emil L drog en frispark i underkanten av ribban. Christian halvcykelsparkade returen i bortre stolpen. Alex skjuter några minuter senare en projektil som tyvärr tar i ryggen på Philip. Philip i sin tur kommer igenom och slår till synes in kvitteringen men målvakten gör en kanonräddning. Andra halvlek är ännu bättre och vi trummar på. Aspudden har märkbara problem att göra något konstruktivt men har en mycket bra forward. Vi kommer i ett 3 mot 2-läge i mitten av halvleken men brister i kommunikationen. Ett felbeslut och så blev det kontring och friläge för forwarden som görs ner. Straff. Här kändes det verkligen som det inte var vår dag men turligen slog straffen utanför. Vi kunde återgå till vår press. Alex S gjorde en av sina bästa matcher för året och slog fram en genomskärare till Viktor som i sin tur förlängde till Marwan. Marwan satte säkert kvitteringen och vilt jubel uppstod. När 3 minuter återstod fick vi frispark. Emil L slår den bra men målvakten tippar den i insidan av stolpen så det blir 1-1 vid full tid. 10 minuters förlängning och domaren påpekade att de 11 som är på planen när han blåste av är de som slår straffarna om det fortfarande är oavgjort. Trots ett spelövertag skapades inga chanser och när byten skulle göras med 3 minuter kvar för att ha straffskyttar inne så studsade bollen över Sebbes ben och friställde den duktige forwarden. Han gjorde inget misstag och Aspudden jublade vilt för sin förmodade seger. Vild forcering startade med två backar, fem mittfältare och tre forwards. Det är sällan sådant lyckas och Aspudden gjorde allt för att freda sitt mål. Med 10 sekunder kvar slår Emil L ett av många inlägg. Aspudden nickar bort inlägget c:a 10 meter ut från straffområdet. Där kommer Sebbe och tar en gruvlig revansch. Han möter bollen med en överskruvsvolley (som vi tränat så mycket på) och bollen far in med kraft strax under ribban. En sådan glädje är svår att beskriva i ord. Så då blev det straffar. Tyvärr så är ribban i vägen igen på vår första straff. Men vi tar igen det i den andra omgången då Emil Ö slår in sin och Aspudden missar målet. I tredje omgången räddar Aspuddens målvakt. Tobbe sätter sin i den fjärde omgången. Aspudden kan därmed avgöra i den sista omgången trots att Alex T har händerna på bollen men den går in ändå. Stor besvikelse i laget av naturliga skäl men som vi genomförde matchen kan man inte vara besviken. Dessutom var det ett stort glädjerus vid båda kvitteringarna och det är sådant man lever för. Philip gjorde en heroisk insats och spelade med stora smärtor. Vilket hjärta! Emil Ö har nog hittat sin framtida position då han var mycket bra som ytterback. Sebbe vann ånyo mycket boll och hade bra tillslag. Bra inställning hos samtliga efter den skrala inledningen. Bäst i Saltis var Alex S. Förutom hårt arbete och många vunna bollar så var det mycket konstruktivt spel från hans sida.

Summering:

Det här var en av de bättre cupinsatserna vi gjort och cupformen är roligt då den sträcker sig över lång tid. Vi slog ut två stycken div 2-lag i gruppen och sedan mötte vi tre div 3-lag, så det var tuffa matcher rakt igenom och vi förlorade ingen under ordinarie tid. Nu var det stolpe ut i finalen men vi gjorde två riktiga kanonmatcher i höstas. Marwan var den spelare som överraskade mest under turneringen och gjorde faktiskt hela 3 mål, varav två på Älvsjö IP, naturgräs är kanske Marwans underlag. Turnerings lirare blir dock Emil L. I dessa fem täta matcher så svarade han för fyra mål och fem målpass plus en hel del annat bra.