Enecopia Cup

3-5/2  2012 (inomhus 7-manna med offside)

- Panellinios   4-1 (1-0)
Målen: 1-0 Emil Lundström (Philip Olsson), 2-0 Julian De Bri (Joakim Wahl), 3-1 Julian De Bri (Emil Lundström), 4-1 Emil Lundström

Det var lite skärrat i början. Det var stor plan och mycket publik. Ett ovant format på flera sätt. Dessutom hade motståndarna en något annorlunda uppställning vilket gjorde att vi blev "underbemannade" på mittfältet. Vi skapade dock fler chanser i första halvlek och Philip hittade fram till Emil på vänsterkanten som sköt in 1-0. Alex var också alert i målet och avstyrde ett par lägen från motståndarna. I början av andra tråcklade Julian in 2-0 efter att Jojjo jobbat fram bollen. Panellinios var inte ofarliga och kunde reducera. Det var viss nerv i matchen tills Emil dribblade sig loss på kanten och spelade in till Julian som satte sitt andra mål. Emil avslutade sedan det hela med att skjuta in en frispark. Lite organisatorisk oreda i laget p g a nya förutsättningarna men viljan var bra hos de flesta. Julle var vass framåt som vanligt och Emil var riktigt het framåt.

- Enköpings SK  2-3 (2-3)
Målen: 1-0 Emil Lundström, 2-0 Emil Lundström (Philip Olsson).

Här fick vi en smakstart mot den arrangerande klubben (och en av favoriterna som hade vunnit med 5-0 mot Sköndal). Vi fick en frispark som Emil mycket snyggt satte. Sedan fick vi 2-0 då Emil kastade ett inkast. Philip spelade tillbaka och Emil drog till med vänstern. Bollen seglade in över målvakten. Vi hade gjort ett par positionsförändringar från första matchen för att få stadga i försvaret och mittmittfältet. Det var betydligt bättre men tyvärr hade vi en dålig period under fem minuter och då gjorde Enköping 3 mål. Alex hade lite oflyt på dessa mål, annars gjorde han ett par riktigt bra räddningar under matchen. Under andra halvlek var vi det bättre laget utan att få in bolluslingen. Philip O var riktigt bra denna match, så även Jojjo som back och även Gustav Gavenas. Hela laget lyfte sig ett snäpp från den första matchen.

- Sköndals IK  4-3 (1-1)
Målen: 1-0 Joakim Wahl, 2-1 Philip Olsson (Jesper Klingberg), 3-1 Jesper Klingberg (Philip Olsson), 4-3 Emil Lundström (Julian De Bri).

Förutsättningarna var givna. Vid oavgjort skulle vi gå till A-slutspel. Vi fick återigen en bra start då Jojjos långa inkast styrdes i mål av målvakten (Philip O störde). Därefter tappade vi det mesta och spelade ganska dåligt. Än värre blev det då Sköndal kvitterade. Det var krampaktigt eftersom man ville gå till A-slutspel. Alex storspelade i målet. Vi tog ett snack i halvtid och spelet blev bättre. Ju längre matchen led kändes det tryggt. Jesper som hade flyttat upp på mittfältet vann fram bollen till Philip som gjorde 2-1 med 5 minuter kvar. Det kändes härligt. När Philip minuten senare spelade fram Jesper och han stod för ett konstnummer med en mycket snabb tvåfotare på målvakten till 3-1 kändes det klart. Men men 2 minuter kvar reducerar Sköndal efter slarv och halv minut senare gör de 3-3. Stor nerv. Sköndal satsar framåt men bollen går upp till Emil (snygg skarv från Julle) som drar två man innan han dundrar in 4-3. En slarvig match och den sämsta i gruppspelet. Jojjo var trots allt en klippa längst bak och utan han och Alex vet man inte hur det hade slutat. Jesper var också bra i matchen. Det märkliga var att Panellinios slog Enköping i matchen efter så vi höll på att vinna gruppen men kom tvåa på sämre målskillnad.

- Djurgårdens IF 2  2-1 (1-0) - Kvartsfinal
Målen: 1-0 Melker Larsson (Jesper Klingberg), 2-0 Emil Lundström (Joakim Wahl).

Nu ställdes vi mot ett av Djurgårdslagen. De hade åkt dit med sin förstatrupp som ska spela P17 Elit och P16 Elit detta år. De hade delat in truppen i två jämna lag och båda vann sina tre gruppmatcher övertygande. För oss gällde det att ha rätt inställning, jobba bra i försvaret med snabba omställningar. Detta lyckades perfekt. Djurgården hade en frispark i ribban som Alex hade koll på. Sedan var det en del lägen men vi redde ut det. Efter ett tag kom vi högre upp i banan och kunde skära av diagonalpassningarna som Djurgården sökte. Jesper slog en snabb frispark som den för matchen mycket pigge Melker mötte och satte säkert 1-0. Det var lysande. Vi fick ännu mer energi av detta och stod emot Djurgårdens offensiv på alla sätt. Viktor sprang som en galärslav längst fram och stressade Djurgårdsbackarna hela tiden. Jojjo var som en mur längst ner. Sedan slog han en långboll över alla. Emil tog hand om denna och placerade fri med målvakten 2-0. Stort jubel. Djurgården gasade på ännu mer och fick till slut lön för mödan med fem minuter kvar. De sista fem minuterna kunde blivit rafflande men där hade vi vår bästa period så det blev ingen kvittering utan en bragdmatch av hela laget kunde konstateras. Christian som haft det motit i matcherna slet som bara den på mitten och Gustav W kom rätt i närkamperna och spelade med stort självförtroende. Vi skulle prestera vår bästa match för att vinna, det visste vi. Det var så himla bra att vi sedan gick ut och gjorde det.

- Djurgårdens IF 1  1-1 (0-0), 2-4 efter straffar - Semifinal
Målet: 1-1 Emil Lundström (Philip Olsson).
Straffmål: Joakim Wahl.

Så ställdes vi i semifinalen mot det andra djurgårdslaget. I andra semifinalen spelade Athletic FC mot Enköpings SK. Det var ett gäng trötta killar som skulle återupprepa insatsen i kvartsfinalen. Vi kom inte upp i samma nivå utan backade hem ännu mer vilket gjorde att vi skapade få målchanser. Alla slet för allt vad de var värda. Djurgården gjorde mål trodde alla men det visade sig att målvakten kastat ut vid inspark så det underkändes. Djurgården fick sedan ett mål bortdömt för offside. Alex storspelade i målet. Vi hade flyt. Flera blockerade skott. Jojjo var en vägg. Trötta ben men med en enorm vilja rätt igenom i hela laget. Det var en fröjd att se från sidan vilken inställning laget hade. Vi höll 0-0 tills det var tre minuter kvar då lyckades äntligen Djurgården få sitt ledningsmål. Ridå trodde alla på läktaren. Men vi hade en spelare i denna turnering som var makalöst bra och tamejtusan så kvitterade Emil med en halvminut kvar. Vi kämpade till oss ett inkast. Jojjo kastade långt, Philip krigade fram bollen och där kom Emil och dundrade in kvitteringen. Vilt jubel i hela laget. Det blev straffar. Alex var nära att rädda första och andra straffen. Tyvärr var Djurgårdens målvakt den som utsågs till turneringens bästa och han räddade sitt lag. Det var bara Jojjo som lyckades sätta en straff. Vi förlorade med flaggan i topp. Djurgården förlorade sedan finalen med 1-2 mot Athletic FC. Det är makalöst att lilla Saltsjöbadens IF kunde mäta sig med de bästa denna turnering. Är nog en av de absolut bästa insatserna ett Saltsjöbadslag har gjort i denna ålder.

Summering:

Som tränare och ledare blir man luttrad. Efter många år med framgångar i de yngre åren där allt går på räls och en massa killar vill spela fotboll så vänds detta. Under det senaste året har 18 spelare slutar i P96:1. Vi har tillfört spelare och nu även påbörjat en åldersintegration med P97. Fyra av dessa var med i turneringen plus en som under alla år spelat i P96:2. Att med de förutsättningarna ta sig till A-slutspel och gå till semifinal är helt otroligt i denna turnering. Att laget som sådant fungerar bra socialt är en ännu större framgång. Som tränare gav denna turnering en enorm energi att driva det här laget framåt. Detta kändes som den vändpunkt vi behövde och ett kvitto på att vi är ett kompetent lag som kan mäta sig med de bästa. Det var extra roligt att se just Gustav G och Gustav W växa in i turneringen. De tog för sig mer och mer och vann mycket närkamper. Växte in gjorde även Melker och Jesper. De lärde att anpassa spelet utifrån motståndet. De gjorde avgörande insatser i viktiga lägen (har fortfarande Jeppes tvåfotare på näthinnan). Julian är en målskytt av rang och en klok spelare vilket han återigen bevisade. Jobbade stenhårt. Viktor och Christian fick inte spelet att stämma men blev bättre och bättre ju längre turneringen led och kämpade hela tiden. Philip visade med eftertryck att vi får en stor förlust då han flyttar till Tyskland i sommar. Han vann oerhört mycket boll och hittade passningsvägar. Alex i mål har inte tränat och jag har hävdat att han har tränat tills sig sin förmåga. Jag får revidera det då han visade att han är en naturlig målvaktstalang och gjorde hela tiden vältajmade ingripanden blandat med kanonräddningar. Sedan har vi Jojjo. Det går inte att ge annat än toppbetyg åt honom. Maximalt i alla lägen. Vi var tvungna att byta runt med alla med Jojjo spelade mer eller mindre non-stop från match nr 2. Vilken lagkapten! Hur bra än Jojjo var så blir turneringens spelare Emil. Det är svårt att bortse en spelare som gör 7 mål i denna turnering, dessutom som mittfältare hela tiden. Emil gjorde mål i varje match och spelade en helt avgörande roll för lagets framgång. Han kom tvåa i skytteligan efter en forward som spelar i pojklandslaget och hade ett helt annat understöd från sitt lag (dessutom spelade han en match mer än Emil).

Det var hur som helst en fantastisk framgång för det här laget.