Dana Cup

21-26/7  2014

- Lusaka Youth Soccer Academy  2-2 (2-2)
Målen: 1-2 Tom Hård af Segerstad (Philip Olsson), 2-2 Samuel Kamryd (Viktor Nilsson).

Det finns karaktär, det finns bra karaktär och så finns Saltsjöbadens IF P96. Att vara laddade och få ett självmål mot sig i första minuten och 0-2 efter fyra minuter mot ett mycket, mycket bra lag kan sänka vilka som helst. Vi lyckades komma tillbaka och spela 2-2. Helt otroligt då Lusaka alltså slog BK Häcken med 2-0 i gruppspelet i Gothia Cup veckan innan. BK Häcken vann sedan hela turneringen medan Lusaka åkte ut på straffar i 8-delen efter att bara släppt in ett mål i hela turneringen. Det hela började alltså med att Gustav O gick upp på ett inlägg men nådde inte bollen helt med huvudet så den tocuhades in i bortre krysset. Blytungt. Vi gick med högt huvud och gjorde avspark, hade väl intention till ett bra anfall men Lusaka kontrade snabbt och genomförde ett perfekt anfall till 2-0. Grabbarna gick med höga huvuden och gjorde avspark. Krigade på som tusan. Långt inkast från Jojjo som nickades bort till inkast på andra sidan. Långt inkast från Viktor som Philip O skarvade vidare. Där dyker Tom H upp och nickar in 1-2 efter 8 minuter. Då blev Lusaka skärrade och vi fick vind i seglen. Vi vann många dueller och i Lusakas snabba anfall hängde vi med. Gustav O revanscherade sig flera gånger om och Melker, August, William T spelade uppoffrande. Lusaka hade ett bra läge till att öka på innan halvtid men skottet gick över. Med en minut kvar av första fick vi en frispark på mittplan som William T tog. Lyran nickades vidare av Viktor där nyss inbytte Samuel hade smygit in fint i en löpning och kunde behärskat sätta kvitteringen. Psykologisk viktig. Vi hade kört med hög press i första och föll hem mer i andra. Det gjorde att Lusaka fick ta skott utifrån där Filip N hade koll. Närmast vinstmål för oss var återigen en fast situation där Philip O skarvnick gick precis utanför stolpen och Tom C var ytterst nära att nå fram. Vi fick välförtjänt 2-2 mot ett mycket bra lag där samtliga 17 spelare fick speltid och spelade grymt uppoffrande. Jojjo klev ner på mittbacken i andra och stängde det hela. William T spelade som ende spelare hela matchen vilken vittnar om grym fysik. Nej, det här var en av årets absoluta höjdpunkter. Nu gäller det att ladda om batterierna till nästa match. Oavgjort eller seger är det som krävs i den matchen.

- Egersunds IK 1-0 (0-0)
Målet: 1-0 Emil Lundström (William von Heland).

Här var det en reaktion på den urladdning vi hade mot Lusaka. Flera huvuden och ben var inte riktigt med av förklarliga skäl. Vi hade dock spelet och det norska laget hade ett koncept som vi väl känner till, att slå långbollar. De hade inte någon farlighet under första halvleken medan vi hade två riktigt vassa. Först när Emil tråcklade sig loss och Melker sköt en härlig överskruvsvolley som målvakten gjorde en kanonräddning på. Sedan när Adrian mötte Emils inlägg med pannan men målvakten räddade bollen i stolpen och returen kunde inte Samuel vinkla in den. Andra halvlek såg likadan ut och då motståndarna backade hem ännu mer behövdes någon speciell situation. Viktor tog tag i bollen och drog förbi ett par spelare centralt. Strax utanför straffområdet blir han brutalt fälld med dobbarna före, domaren friar. Bollen går till Wille vH som slår bollen ut till Emil. Viktor och motståndaren som fällt honom ryker ihop och målvakten springer dit. Emil slår in bollen i tomt mål. Norrmännen blir galna när domaren godkänner målet. Han hade inte blåst av och det var huvudlöst av målvakten att springa från sitt mål. Vi kallades osportsliga och "svenska idioter". Matchen höll sedan på att urarta med våldsamma satsningar från de norska spelarna. De sänkte Filip N i en inläggssituation och sparkade honom i magen. De fick under matchen fyra gula kort och sedan ett rött i samband med att matchen blåstes av. Norrmännen hade ingen farlighet att kvittera. Som de sedan betedde sig efter matchen var under all kritik, det gällde såväl spelare, ledare som föräldrar. Trist att man inte förstått att man spelar till domaren blåser och om en spelare hellre vill slåss än att hålla sin position får det stå för den spelaren. Vi gjorde väl ingen bra match men samtidigt var det starkt att vinna. Nu måste danskarna slå oss i sista matchen för att vi ska missa a-slutspel.

- Skibsby Höjene IF 3-0 (1-0)
Målen: 1-0 Julian De Bri (Joakim Wahl), 2-0 Tom Cardell (William von Heland), 3-0 Julian De Bri (Emil Lundström).

Vi kunde alltså klara oss vidare med oavgjort men det var inget vi gick för. Vi var tända och satsade på seger. Jojjo hade den första stora chansen men hans skott räddades på mållinjen. Istället fick motståndarna från Danmark, som var ett mer spelande lag än norrmännen igår, ett jätteläge i mitten på halvleken vid en hörna. Nicken räddades av av Filip och returen sköt de i ribban. Där var det nära minst sagt. Ribbträffen kvitterades då Tom H:s mörsare träfffade överliggaren. I slutet på halvleken och i början på andra avgjordes matchen. Jojjo slog en lång frispark som Julle nickade in precis innan halvtidsvilan. Detta gjorde att motståndarna måste göra två mål på oss. Den för dagen mycket pigge Tom C stängde alla sådana förhoppningar då han aggressivt kom igenom två spelare och säkert placerade in 2-0 två minuter in på andra halvleken efter uppoffrande framspelning av Wille vH. Viktor hade sedan ett jätteläge att öka på fint framspelad av Arvid men skottet smet utanför stolpen. Arvid var även nära med ett fint skott. Julle gjorde sedan sitt andra mål efter fin boll från Emil. Danskarna hade ingen farlighet i andra halvlek och vi bevakade det hela. Tom C gjorde sin bästa match, så även Gustav O som var den ende som spelade hela matchen. Bra att Julle kom igång med målskyttet, sådant är viktigt. Tom H vann oerhört mycket på mitten men matchens bästa spelare var Jesper som briljerade på ytterbacken. Det var stängt defensivt kombinerat med teknik och fina offensiva utflykter. Alla spelare är igång och vi tog oss till vårt sjätte raka A-slutspel i stora internationella cuper. Det är minst sagt starkt. Nu väntar ett bra norskt lag i 16-delen.

- Raufoss IL 0-0  (2-4 efter straffar) - 16 delsfinal

Så nära att gå vidare till 8-delsfinal i en stor turnering har vi aldrig varit. Vi förlorade på straffar mot ett mycket duktig (och trevligt spelande) norskt lag. Första chansen i matchen var vår då Viktor hade en riktigt bra möjlighet, framspelad av Tom C. Sedan gjorde Filip matchens räddning på ett närskott. Våra fasta situationer var farliga och Tom H var nära att smälla dit ledningsbollen efter nick från Philip. Raufoss sköt två bra skott utifrån som Filip N hade koll på. Philip O hade sedan ett stenhårt inspel/skott som målvakten släppte retur på men där var vi inte. I andra tog Raufoss över mer på den svårspelade planen (matchen livestreamades på nätet). Ett par skott strök stolpen och Filip gjorde en bra räddning vid marken. Farligast var en nick som August räddade mållinjen och även Wille räddade på mållinjen i en annan situation. Julle hade ett nästanläge på slutet men sedan blev det inte mer chanser. Stort hjärta hos killarna gjorde att vi tog oss till straffsparkar. En sådan bejublad situation som när en norrman satsade allt i en höjdduell mot Tom C och fick bita i gräset rejält var signifikativt för vår insats. Väl i straffsparksavgörandet missade Philip vår första och vi hade det tufft då det var mycket åskådare i den speciella straffytan. Viktor och Tom C satte sina och sedan brände Raufoss sin fjärde. Tyvärr satte inte Emil vår fjärde och Raufoss kunde avgöra med sin femte straff. Bittert då vi var så nära men samtidigt helt okej att åka ut mot ett trevligt norskt lag som hade mycket fotboll i sig. Milsvidder från vår erfarenhet från andra norska lag som bara slår långt, där spelare, ledare och föräldrar är aggressiva. Här var det trevliga och duktiga spelare, trevliga ledare och föräldrar. En bra turnering där vi föll på målsnöret. Raufoss vann sin 8-del med betryggande 2-0 men åkte sedan ut i kvarten på straffsparkar trots att de varit överlägsna spelmässigt.

Summering:

Här måste vi nog bedöma det som den bästa turnering laget gjort. Vi spelar alltså 2-2 mot Lusaka i första matchen. Lusaka vann hela Dana Cup efter 4-0 i finalen. De släppte inte in ett endaste mål i övriga matcher (28-0 i målskillnad) och vi gjorde alltså två och fick oavgjort. Våra banemän i 16-delen Raufoss hade förmodligen gått till final om inte de hade tre ordinarie spelare (två skadade och en avstängd) borta i kvartsfinalen. De spelade ut ett tyskt lag efter noter men fick inte in bollen. En annan aspekt är att vi inte förlorade någon match och det mot mycket bra motstånd. Ytterligare något som talar för att det är den bästa turneringen vi gjort är att vi höll nollan hela turneringen om man bortser från de första fyra minuterna mot Lusaka. Det är alltså runt 3,5 timmar i gassande sol där ingen motståndare fick in någon boll. Flera fick spela på olika positioner och det var mycket uppoffrande på alla håll och kanter. I denna turnering är det svårt att utse turneringens bästa spelare då det var så många som var jämnbra. Dessutom har vi tillsammans en sådan grym laganda både på planen och vid sidan av den. Vi har även flera ledartyper i laget som kan ta tag i saker och ting om det börjar gå snett. Men om man ska plocka ut någon som stack ut lite mer så måste det bli lagkaptenen Jojjo. Med sin kompromisslösa stil att spela fotboll gör att det smittar av sig på övriga spelare.