Dana Cup

22-27/7  2013

- CEP Lorient (Frankrike)  3-4 (1-2)
Målen: 1-1 Christian Sorte (Lucas Johnson), 2-4 Emil Lundström (William von Heland), 3-4 Lucas Johnson (Christian Sorte).

Så var vi igång i Dana Cup och mötte direkt ett mycket duktigt franskt lag. Vi började mycket inspirerat där Emil sköt ett bra skott och Christian var igenom men det var fransmännen som var skoningslösa då det fick sin första chans. Det gick riktigt fort och en frispelad kille slog in 1-0 efter 10 minuter. Vi nöp tillbaka direkt då Lucas löpte loss och fick in bollen där Christian fick två chanser innan han kvitterade. Vi hade en något sämre period efter det samtidigt som fransmännen fick lite mer tid med bollen. De gjorde 2-1 efter 20 minuter på ett solklart offsidemål. Vi kom inte riktigt igång i andra och föll tillbaka. Ett misslyckat uppspel blev till 1-3 och återigen ett solklart offsidemål, som föregicks av ytterligare en solklar offside gjorde att vi hade 1-4 trots att matchen var spelmässigt tämligen jämn. Nu ryckte vi upp oss sista 10-12 minuterna och började skapa lägen. En vacker långboll från Wille vH nådde fram till Emil som löpte ifrån sin back och synnerligen snyggt lobbade in 2-4. Av bara farten ryckte Christian sig loss på kanten och slog ett hårt inlägg efter marken som målvakten tappade. Där var Lucas och rakade in 3-4. Vi pressade på för kvittering men något jätteläge dök inte upp, samtidigt som fransmännen maskade. Det får vara måttstocken för vår insats att ett så duktigt franskt lag hade panik på slutet. Vi har inte tränat på över en månad vilket också var med i vågskålen. Många var mycket bra och alla hade en genomgående bra inställning även om orken tröt p g a bristande träning (men det visste vi ju). William vH, Tom C och Arvid spelade på toppen av sin förmåga. Detta bådar gott inför fortsättningen.

- Nymark IL (Norge)  1-1 (0-1)
Målet: 1-1 Emil Lundström (straff)

Så mötte vi återigen ett kompetent norskt lag med sin urtrista spelstil, bara långbollar på snabba forwards. Tyvärr fick de utdelning direkt och gjorde 1-0 efter en minut där vi missade i markering. Detta präglade matchen då de därefter bara satsade på kontringar. De var nära att göra 2-0 men Filip gjorde en kanonräddning. Vi fick inte upp det bolltempot vi ville ha då norrmännen inte bjöd upp till sådant typ av spel men efterhand arbetade vi oss in i matchen. Christian spelade fram Emil som var ytterst nära att kvittera, Lucas hade en bra nick. I halvtid bestämde vi oss för att gå mer på djupet likt norrmännen och det satte press. Vi skapade flera hörnor och inkast som i sin tur blev farliga i straffområdet. Efter dryga 10 minuter blev Christian nergjord i straffområdet och Emil kvitterade säkert på den efterföljande straffsparken. Norrmännen ryckte upp sig mot slutet och hade två bra lägen, Wille vH blockerade ett och Emil räddade på mållinjen vid det andra. Vi saknade inte lägen att avgöra. Lucas var igenom men fick bollen för långt ifrån sig och Emil hade ett skott som strök krysset. Totalt sett en okej insats och det var starkt att komma tillbaka mot svårspelade norrmän, även om inte matchen var av samma kvalitet som den första. Nu får vi lita på att fransmännen vinner mot dessa norrmän. Då räcker det med seger för oss i sista. William T var riktigt bra idag, liksom Jojjo, Emil och Philip O. Kul att August spelade igen.

- SHI Hjörring (Danmark)  3-1 (1-0)
Målen: 1-0 Tom Hård af Segerstad, 2-1 Lucas Johnson (Tom Cardell), 3-1 Christian Sorte (Adrian Stenbäck).

Efter att fransmännen slagit norrmännen med 2 mål räckte det med oavgjort för oss mot Hjörring. Det var en ganska hård plan vi spelade på och danskarna spelade också hårt, något som domaren tillät. Tyvärr fick vi många frisparkar emot oss men vi slet på mycket bra i värmen. Det var därför mycket befriande när Tom H slog in en frispark från mycket långt håll i krysset. Danskarna var inte ofarliga så Filip N fick bekänna färg i målet. Efter 10 minuter av andra kom kvitteringen när en lyckad genomskärare gav resultat. Vi replikerade omgående då Tom C skarvade vidare ett långt inkast från Jojjo. Där stormade Lucas fram och dundrade in 2-1. Därmed fick vi arbetsro även om danskarna försökte hela tiden. Deras hopp släcktes med 10 minuter kvar då Tom C gjorde en remarkabel rusch på kanten och spelade snyggt in efter backen. Adrian skarvade den vidare till Christian som enkelt satte 3-1. Därmed var saken klar eftersom danskarna behövde göra 3 mål för att gå vidare. De hade ett par frisparkar men slarvade. Därmed tog vi oss till vårt femte raka A-slutspel i stora cuper. Det är inte tur, utan ren och skär skicklighet. Under gruppspelet har William T och Tom H växt ordentligt som mittbackspar. Vi har haft många ytterbackar där William vH varit mest framträdande även om de andra varit mycket bra. Mot Hjörring utmärkte sig Arvid och August. Nyckeln har varit ett bra krigande på mittfältet där Philip O blivit bättre för varje match och Jojjo är stark hela tiden. Dessa två överglänstes av Tom C vars inhopp var formligen lysande och direkt matchavgörande. Vi behöver få lite mer fart på vissa offensiva löpningar men trots det har vi gjort bra med mål och våra målproducerande spelare, Emil, Lucas och Christian har gjort två mål var under gruppspelet. Nu väntar en spännande 16-delsfinal mot ett lag från Förenade Arabemiraten.

- Precor (Förenade Arabemiraten)  2-4 (0-3) - 16-delsfinal
Målen: 1-3 Emil Lundström, 2-3 Philip Olsson (Tom Cardell)

Det var den sämst tänkbara starten vi kunde få med 0-1 på nick (markeringsmiss) efter fyra minuter och 0-2 efter åtta minuter via en snettinåtbakåtpass. Vi ryckte upp oss efter hand. Lucas var framme två gånger om och Emil hade ett skott. Spelmässigt var det jämnt men tyvärr så fick Precor, från Förenade Arabemiraten, straff med minuten kvar av första och det var 0-3 i halvtid. Den andra halvlek som laget sedan presterar är bland det bästa vi gjort. Efter 7 minuter hade vi reducerat två gånger om. Först med en patenterad frispark av Emil efter att Philip O blivit fälld. Sedan ett långt inkast av Jojjo som Tom C skarvade vidare och Philip O vräkte sig fram och stötte in 2-3. Vi var helt överlägsna i andra mot ett mycket bra lag. Christian var nära att kvittera, Jojjo hade ett tungt skott, Emil sköt över, målvakten räddade och ett otal kalabaliksituationer i motståndarnas straffområde. Det slutade med att Precor gjorde 4-2 med matchens sista spark som föregicks av en solklar hands. Vi hade inte stolpe in men ska vara mycket nöjda med vår insats i matchen. Philip O gjorde sin bästa match i turneringen och Gustav W gjorde ett piggt inhopp. Emil och Lucas på kanterna såg riktigt vassa ut. Det var synd. Vi hade verkligen chans att gå till 8-delsfinal.

Summering:

Detta var inte som förra året då vi hade en betydligt enklare grupp. Här hade vi tre bra lag där fransmännen nog hade gått till final om de hade haft fler avbytare än två (de förlorade kvartsfinalen på straffar efter ha varit spelmässigt överlägsna men väldigt trötta). Norrmännen och danskarna gick långt i B-slutspelet (semifinal och kvartsfinal) vilket vittnar om att det var en bra grupp. Våra övermän i A-slutspelet, Precor, åkte ut mot Club America med 2-0 efter att ha stått upp bra. Club America vann turneringen och var synnerligen överlägsna spelmässigt i finalen. Det ger vid handen att vi inte är så långt bakom de stora fräsarna och med en mer gynnsam lottning hade vi kunnat gå till semifinal, då inget av de lagen skrämde nämnvärt. Det var lite tufft att ställa över två spelare varje match och dessutom var det tuffa matcher där en del spelare fick betydligt mer speltid än andra i syfte att nå A-slutspel. Trots det gjorde flera av de spelare som fick spela mindre mycket bra inhopp och bidrog i högsta grad till att vi kunde spela så pass bra. Dessutom var det god stämning bland spelarna. Den spelare som gick framåt mest i turneringen var nog Tom H, som var tillbaka i gammal god mittbacksklass. Turneringens spelare, i konkurrens främst med Emil, blir dock den andre Tom (Cardell) som spelade kompromisslöst turneringen igenom, såväl defensivt som offensivt. Han var verkligen tungan på vågen i den avgörande matchen mot Hjörring.